Erkenning EFT therapeut

Deze week ontving ik mijn officiële erkenning als emotiegericht therapeut. Emotion Focused Therapy for individuals heet het voluit, afgekort EFT of EFT-i. Het was een lange tocht. En er veel ‘wij-van-wc-eend’-verhalen hier op LinkedIn zijn, heb ik me stevig laten interviewen.

Vertel, wat heb je allemaal gedaan voor dat certificaat?

Het begon met een 3-jarige basisopleiding tot cliëntgericht counselor. Voor EFT volgden zo’n 15 dagen inhoudelijke scholing en training, literatuur en studieboeken, 8 dagen groepssupervisie en een kleine 40 uur individuele supervisie met video-opnames en analyses van gesprekken met cliënten. Tot slot het maken van een eindwerk. Dit hele proces duurde voor mij ruim 12 jaar, van 2011 tot 2023.

Best veel, maar wat heeft de wereld aan EFT?

EFT biedt een krachtig en volwaardig alternatief voor de dominante therapeutische stromingen in Nederland, zoals TA, NLP en systemisch werk. We onderkennen dat de mensheid ten diepst een emotionele soort is. Dat klinkt hoogdravend, maar je ziet het in alle grote momenten in sport, media en politiek: ze zijn emotioneel gedreven. En zo is dat ook in ons privé- en werkleven.

En dat is niet vreemd, want emoties hebben de evolutionaire functie om ons te helpen overleven: ‘to strive and survive’. EFT geeft hier erkenning aan en helpt individuen die vastlopen (of overspoeld raken) met het identificeren en doorwerken van de emotionele processen die dit veroorzaken. Dit geeft een diep gevoel van vrijheid en nieuwe handelingsperspectieven. Het helpt verbinden met jezelf en anderen. En is nog leuk ook.

Interessant, maar jij bent toch coach! Dan ga je toch geen therapie geven?

Nou, ik ben opgeleid als coach, counselor èn therapeut. Maar laten we niet over woorden struikelen. Voor iedere begeleiding is vooraf afstemming over doelen nodig en ‘informed consent’ over de aanpak. Die varieert afhankelijk van de vraag. Mijn ambitie is meer te doen dan symptoombestrijding en ook onderliggende patronen helpen slechten, want dan werkt de oplossing ook wanneer de context van mijn cliënt verandert. EFT biedt daar een breed en effectief evidence based instrumentarium voor dat ook (inter)nationale erkend is.

Dat klinkt niet verkeerd, maar wie kunnen bij jou terecht?

Allereerst natuurlijk iedereen die me wil feliciteren met het behalen van mijn erkenning als EFT-therapeut ;).

Maar ik werk vooral in het ‘organisatieveld’, dus voor bedrijven en instellingen. De kern is dat ik individuele leiders en professionals begeleid die een wezenlijke stap willen zetten, maar het niet voor elkaar krijgen. Soms zijn ze vastgelopen of uitgevallen op hun werk en/of in hun leven. Maar ook als je wilt leren beter leiding geven. Iedereen die bereid is zichzelf te onderzoeken is welkom.

Verder kan iedereen terecht die benieuwd is wat emotiegerichte begeleiding voor hem, haar of de organisatie kan betekenen. Ik denk graag mee en geef ook workshops.

Nou gefeliciteerd!
Bedankt voor je felicitaties en de vragen ;).

Kennismaken wanneer het jou uitkomt

Vertrouwelijk en vrijblijvend

Afspraak
Menu