OVER MIJ.

Mijn naam is Arjeh Mesquita, initiator van Voorbijdestress. Ik begeleid ervaren professionals, leiders en teams die vastlopen of last hebben van langdurige stress. Wanneer een vraagstuk daarom vraagt, werk ik graag samen met de professionals in mijn netwerk.
Arjeh Mesquita

Persoonlijke achtergrond

Ik werd geboren op 5 mei 1970, Bevrijdingsdag. Meer symboliek bestaat haast niet: mijn vader was klasgenoot van Anne Frank. ‘Albert is een knappe jongen’, schreef ze in haar Dagboek over hem. Hij moest tussen zijn 12e en 15e jaar ook onderduiken, maar wist zo wel de oorlog te overleven. Later gaf hij voorlichting voor de Anne Frank Stichting en vertelde hij over de gevaren van discriminatie op scholen. Hij overleed in 2020.

Over de oorlogs- en onderduiktijd en latere geschiedenis van mijn moeder werd een schitterend boek geschreven. Ver-Geet-Mij-Niet (oorspronkelijke titel: The Cut Out Girl, Bart van Es) verscheen in 2019 in meer dan vijftien talen en won in Engeland de prestigieuze Costa Book Award. Ze trad op bij Jeroen Pauw op televisie, 87 jaar oud.

Wat voor de wereld iconische verhalen zijn, is voor mij ‘gewoon’ de geschiedenis van mijn ouders. In mijn kindertijd hingen hun ervaringen als een zware deken over ons gezin. Maar ik voetbalde liever op straat dan me met hun verhalen bezig te houden.

Professionele ontwikkeling

Na mijn afstuderen als econoom en organisatie-socioloog, werkte ik bij KSG Berenschot, Randstad, KPN en EMC Performance. Ik streefde eerst een carrière in het bedrijfsleven na, zo had ik dat geleerd. Maar mij het paste mij niet goed. Ik begreep zelf niet goed hoe dat zat. In mijn zoektocht naar inzicht werd ik me steeds bewuster van de invloed van mijn ouders’ geschiedenis op mijn eigen leven.

De zwaarte ervan wilde ik liefst van me afschudden. Ik zocht lucht, humor en levendigheid. Maar hoe harder is schudde, hoe meer ik erdoor bevangen raakte. In 2006 ging ik zelfstandig werken. Ik maakte ondertussen ook steeds meer studie van mijn eigen achtergrond en de betekenis daarvan. Werk en privé raakten in deze periode vervlochten. En kwam zo dichter bij de kern.

Ik volgde opleidingen, vooral in Vlaanderen waar de ‘humanistische school’ stevige voet aan de grond heeft. De humanistische principes van gelijkwaardigheid, eigen verantwoordelijkheid en uniciteit sluiten nauw aan bij mijn eigen waarden. In opleidingen groepsdynamica en systemisch werk leerde ik teams effectiever begeleiden.

Daarna groeide mijn belangstelling voor individuele veranderprocessen. Tussen 2011 en 2014 volgde ik zo een intensieve opleiding tot coach/counselor. Dit bleek een opstap naar Emotion Focused Therapy (EFT). Na enkele dagen introductie was ik verkocht. Er volgden opnieuw jaren opleiding, weliswaar onderbroken door de coronapandemie.

In 2022 verwacht ik af te studeren als EFT-therapeut. EFT biedt een realistische, evidence based en vooral warm-menselijke benadering van problemen die mensen in hun werk en leven ondervinden. Het is een hele prettige manier van werken die nauw aansluit bij de beleving van de meeste cliënten. In mijn praktijk komen uiteenlopende professionals, leiders en teams met vraagstukken op het snijvlak van persoonlijk leiderschap en psychosociaal welzijn.

The mountains we climb
are not only made of rock and stone,
but also of dreams and desires.

Mijn lievelingsplek heb ik verwerkt in de foto op de homepage. In de bergen kom ik helemaal tot leven. De ruimte daar is onbegrensd, de stilte oorverdovend en de natuur de baas, precies zoals het hoort.

Kennismaken?

In een kennismakingsgesprek hoor ik graag jouw verhaal. En we bespreken vrijblijvend de mogelijkheden voor begeleiding. Ik werk op basis van volledige vertrouwelijkheid. Je kunt zelf je afspraak plannen (online of op mijn kantoor in Utrecht-Oost).

Afspraak maken.

Wil je een afspraak maken? Klik op de knop hieronder.

Afspraak
Menu