OVER MIJ

Mijn naam is Arjeh Mesquita, initiator van Voorbijdestress. Ik begeleid als senior coach/counselor ervaren professionals en teams bij hun ontwikkeling. Meestal is een vorm van stagnatie – spanningen, stress, burn-out – daarbij de aanleiding. Wanneer een vraagstuk daarom vraagt, schakel ik mijn netwerk in.

Persoonlijke achtergrond

Ik werd geboren op Bevrijdingsdag 1970. Meer symboliek kan haast niet: mijn vader was als klasgenoot aanwezig op het verjaarsfeestje van Anne Frank toen zij het nog onbeschreven dagboek kreeg.  ‘Albert is een knappe jongen’, schreef ze over hem. Hij moest net als Anne onderduiken en overleefde zo de oorlog. De biografie over de oorlogsgeschiedenis en het latere leven van mijn moeder, Ver-Geet-Mij-Niet (oorspronkelijke titel: The Cut Out Girl, Bart van Es) verscheen in vijftien talen en won in Engeland de prestigieuze Costa Book Award.

Wat voor de wereld iconische verhalen zijn, is voor mij ‘gewoon’ de geschiedenis van mijn ouders. In mijn kindertijd hing de zwaarte van hun ervaringen als een onzichtbare waas in ons huis. Maar ik voetbalde liever op straat dan me met hun verhalen bezig te houden.

Professionele ontwikkeling

Na mijn afstuderen als econoom en organisatie-socioloog, werkte ik bij KSG Berenschot, Randstad, KPN en EMC Performance. Ook werd ik me steeds bewuster hoe mijn ouders’ geschiedenis in mij doorleeft. Ik wilde de zwaarte ervan soms van me afschudden en zocht dan naar lucht, humor en levendigheid. Maar ontdekte dat in het licht zetten en onder ogen komen beter werkt dan me ervan af te keren. Ik volgde professionele scholingen in ondermeer groepsdynamica, systemisch werk en begeleidingskunde en leerde mijn eigen binnenwereld kennen.

Uiteindelijk studeerde ik in 2014 in België bij FMS/Focus on emotion af als cliënt- en ervaringsgericht coach/counselor. Deze manier van werken en in het leven staan voelde oprecht, doorwrochten en levendig. Het rustte me toe om ook in complexe omstandigheden professionals en teams te kunnen begeleiden. Momenteel vind ik bij hetzelfde Vlaamse opleidingsinstituut verdere verdieping in de opleiding emotion focused therapy.

The mountains we climb
are not only made of rock and stone,
but also of dreams and desires.

Mijn lievelingsplek heb ik verwerkt op de homepage. In de bergen kom ik helemaal tot leven. De ruimte daar is onbegrensd, de stilte oorverdovend en de natuur de baas, precies zoals het hoort.

Kennismaken

In een kennismakingsgesprek hoor ik graag jouw verhaal. En we bespreken vrijblijvend de mogelijkheden voor begeleiding. Neem contact met me op voor het maken van een afspraak. Ik werk op basis van vertrouwelijkheid.

Menu