OVER MIJ.

Mijn naam is Arjeh Mesquita, initiator van Voorbijdestress. Ik begeleid ervaren professionals en leiders – soms (management)teams – die vastlopen in hun werk en leven. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring en ben opgeleid als coach, counselor en EFT-therapeut.
Arjeh Mesquita

Al in mijn studententijd wist ik dat ik later-als-ik-groot-ben ‘iets wilde doen waardoor zowel organisaties als geheel als de mensen die daar werken floreren’. Ik had al een innerlijk beeld hoe dat eruit moest zien, maar het zou nog lang duren voordat ik dat kon realiseren.

Loopbaan

Ik liep stage bij Twijnstra Gudde en werkte mijn eerste periode bij KSG Berenschot, Randstad, KPN en EMC Performance. Maar ik werd getrokken door andere onderwerpen en inhoudelijke diepgang dan paste bij mijn werkgevers. Uiteindelijk besloot ik in 2006 voor mezelf te starten, op zoek naar mijn eigen vorm en inhoud.

Gestallt

Ik zoek graag naar de kern van de zaak, zoals ik dat van huis uit heb meegekregen. Ik volgde training in groepsdynamica en systemisch werk. En richtte me een tijd lang op het begeleiden van teams in hun ontwikkeling. In die tijd leerde ik Gestallt kennen, een humanistische, ervaringsgerichte vorm van begeleiding. Gestallt maakt wakker en brengt tot leven. Dat smaakte naar meer!

Coach en counselor

In Vlaanderen – het Mekka van de humanistische therapieën – volgde ik van 2011 tot 2014 een driejarige, intensieve opleiding tot coach en counselor. Daar leerde ik werken vanuit de principes van Gestallt en Cliëntgerichte therapie, met veel aandacht voor de begeleidingsrelatie tussen mijn cliënt en mijzelf.

Oorlog in mijn leven

Daar werd ik ook geconfronteerd met de betekenis van het oorlogs- en onderduikverleden van mijn ouders. Bij een creatieve opdracht tekende ik ‘uit het niets’ een explosie op mijn levenslijn. Daarna werd het zwart voor mijn ogen. Verstopte herinneringen kwamen boven.

Toen pas besefte ik de impact van hun geschiedenis op mijn eigen leven. Mijn vader Albert (1930 – 2020) was klasgenoot van Anne Frank en moest ook zelf onderduiken. Mijn moeder Lien (1933) zwierf van plek naar plek door de oorlog en verloor haar beide ouders in Auschwitz. Haar biografie kreeg internationale bekendheid en won een belangrijke literaire prijs in Engeland.

Ik ging mezelf anders begrijpen. Ik rouwde in die periode en werd milder. Dit proces maakte de weg vrij om anderen te kunnen begeleiden.

EFT

In 2022 rond ik mijn opleiding Emotion Focused Therapy for individuals af. EFT bouwt precies voort op de counselorsopleiding, maar gaat nog een flinke slag dieper. De wijze waarop ik nu professionals en leiders begeleid komt goed overeen met het innerlijk beeld van toen: ik streef ernaar empathisch, gelijkwaardig en oprecht met hen te verbinden. En samen te werken aan onderliggende vraagstukken, zodat een wezenlijke verandering kan plaatsvinden. Dit werk komt voor een belangrijk deel overeen met mijn beeld van vroeger. Die cirkel lijkt rond en daar ben ik dankbaarheid voor.

Privé

Ik woon in Utrecht samen met Diane en we hebben twee kinderen. Mijn dochter studeert inmiddels en woont op kamers. Mijn zoon zit nog op de middelbare school. In mijn vrije tijd hou ik van bewegen: hardlopen, tennis, wandelen, liefst in de bergen. Goed gezelschap, een leuke serie, film of boek zijn ingrediënten van mijn vrije tijd.

The mountains we climb
are not only made of rock and stone,
but also of dreams and desires.

Mijn lievelingsplek heb ik verwerkt in de foto op de homepage. In de bergen kom ik helemaal tot leven. De ruimte daar is onbegrensd, de stilte oorverdovend en de natuur de baas, precies zoals het hoort.

Afspraak maken.

Wil je een afspraak maken? Klik op de knop hieronder.

Afspraak
Menu