Over mij.

Mijn naam is Arjeh Mesquita (5 mei 1970), initiatiefnemer van Voorbij de stress.

Dat succes is iets anders dan enkel goede resultaten halen, leerde ik in het eerste deel van mijn loopbaan. Voordat ik mijn eigen pad koos, streefde ik een zakelijke carrière na zoals ik dacht dat hoorde. Ik werkte bij KSG Berenschot, Randstad, KPN en EMC Performance. Daarvoor liep ik stages bij TNT Post, BSO en Twijnstra Gudde.

Het waren aansprekende namen en ik deed er bruikbare ervaringen op. Maar ik verloor mezelf steeds in de verwachtingen van anderen. Ik moest op zoek naar mijn eigen vorm en inhoud. In 2006 startte ik als zelfstandig professional, gesteund door mijn gezin en omgeving.

Diepgang = denken èn voelen

Ik wilde met mijn begeleidingswerk niet alleen de symptomen van cliënten verhelpen, maar ook de onderliggende problemen oplossen en helpende structuren versterken. Ik volgde daartoe opleidingen in groepsdynamica en systemisch werk. Dat was verrijkend, maar pas toen ik Gestallt leerde kennen, wist ik dat ik goed zat. Gestallt biedt diepgang zonder alleen maar rationeel te blijven. Denken hand in hand met voelen en ervaren.

Leren begeleiden

Zo wilde ik leren begeleiden. Ik belandde in Vlaanderen, het Mekka van de ‘humanistische therapieën’. Daar volgde ik een driejarige, intensieve opleiding tot coach en counselor. Ik leerde er bijvoorbeeld mijn vlugge denken te beteugelen, zodat mijn voelen ook kan meekomen. Afstemmen op een ander zonder mezelf te verliezen. En kritisch zijn zonder onvriendelijk te worden, op de eerste plaats naar mezelf.

Rouw

Daar werd ik ook geconfronteerd met het oorlogs- en onderduikverleden van mijn ouders. Bij een creatieve opdracht tekende ik ‘uit het niets’ een explosie op mijn eigen levenslijn. Daarna werd het letterlijk zwart voor mijn ogen.

Mijn vader Albert (1930 – 2020) was klasgenoot van Anne Frank en moest ook zelf jarenlang onderduiken. Mijn moeder Lien (1933) zwierf van plek naar plek door de oorlog en verloor haar beide ouders in Auschwitz. Haar biografie kreeg internationale bekendheid en won een belangrijke literaire prijs in Engeland.

Ik rouwde om de vele verloren levens, mijn ouders’ jeugd en hoe dit ook mijn leven had getekend. Dit rouwproces maakte de weg vrij om anderen in de diepte te kunnen begeleiden.

Levendig

Eind 2022 hoop ik mijn eindwerk Emotion Focused Therapy for individuals in te kunnen leveren. EFT bouwt precies voort op de counselorsopleiding, maar gaat dan nog een flinke slag dieper. Het helpt me om in uiteenlopende situaties adequate ondersteuning te kunnen bieden.

Ik geniet ervan als mijn cliënten weer aan het stuur van hun eigen leven komen, met meer levendigheid en eigenheid. Dat is wat mij drijft.

Kennismaken wanneer het jou uitkomt

Vertrouwelijk en vrijblijvend

Afspraak
Menu