Over mij.

Arjeh Mesquita
Mijn naam is Arjeh Mesquita, emotiegericht counselor en -therapeut. Ik begeleidde al vele tientallen leiders en professionals om een meer stromende relatie met zichzelf en hun (werk)omgeving te ontwikkelen. Hierdoor verminderde of verdwenen hun klachten en groeide hun effectiviteit en hun algehele tevredenheid over hun leven. Deze ervaring waardeerden ze gemiddeld over de afgelopen jaren met een 9,6.
Wil je meer weten over mijn persoonlijke en professionele achtergrond, lees dan hieronder verder. Of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik ontmoet je graag.

Hoe het bij mij begon

Niemand kiest zijn of haar eigen begin. Zo werd ik toevallig geboren op Bevrijdingsdag 1970. Symbolisch, want mijn vader Albert was klasgenoot geweest van Anne Frank. Hij moest net als Anne met zijn gezin onderduiken, maar wist wel te overleven. Ook mijn moeder Lien overleefde de oorlog ternauwernood. Het prijswinnende boek Ver-geet-mij-niet vertelt haar verhaal.

Grote oorlogsverhalen lagen dus aan mijn basis, maar als kind had ik er geen interesse in. De zwaarte en somberte die er omheen hing maakten me benauwd. Met humor, onverschilligheid, sporten en uitgaan maakte ik een eigen bubbel waarin ik helemaal mijn eigen weg kon gaan, dacht ik. Ik was gericht op de toekomst.

Leiderschap, leren en ontwikkelen

Mijn interesse lag al vroeg bij mensen in organisaties. Ik studeerde eerst economie (Hogeschool Den Bosch) en daarna arbeids- en organisatiesociologie (UvA). De eerste 10 jaar na mijn afstuderen werkte ik bij enkele bekende ‘corporates’ (KSG Berenschot, Randstad, KPN, EMC Performance). Ook toen al hield ik me bezig met leiderschap, leren en ontwikkelen.

Zelfonderzoek

Verschillende keren kreeg ik het label ‘talent’. Er gloorden promoties, maar ik wist ze niet goed te verzilveren. Ik snapte niet waarom mij dat steeds gebeurde, dus moest op zelfonderzoek. Daarbij raakte ik gefascineerd door de impact van de leerprocessen die ik onderging. Er bleken overeenkomsten tussen mijn werk en mijn privéleven. Opleidingen in groepsdynamica, systemisch werk, gestalt en cliëntgericht werken maakten mij vaardiger te werken ‘in de onderstroom’.

Doorbraak

In een opleiding, tijdens een creatieve opdracht over mijn eigen achtergrond, tekende ik ‘uit het niets’ een duistere oorlogsscène met een tank en een explosie. Direct daarna werd het zwart voor mijn ogen en kon ik niet anders dan mezelf terugtrekken op een bank met harde muziek op mijn oren. Het overviel me.

Rouw

Ik sprak hier vaak en veel over met de mensen om mij heen. Voor het eerst kon ik rouwen. Doordat ik nu besefte hoe mijn geschiedenis had doorgewerkt in mijn eigen leven, ontstond er rust en zelfacceptatie. Niet langer hoefde ik iets na te jagen. De Grote Vragen losten langzaam op. Mijn leven begon meer te stromen.

Werken met emoties

Sinds 2006 werk ik zelfstandig en in 2016 startte ik Voorbijdestress. Inmiddels ben ik erkend als counselor en therapeut in Emotion Focused Therapy for individuals (EFT-i). Deze ambachtelijke, frisse begeleidingsvorm beantwoordt voor veel leiders en professionals de vragen over vastlopen in werk en leven. Want als we vastlopen, zijn onze emoties niet goed gereguleerd (te veel òf juist te weinig). En andersom: zodra emoties niet meer stromen, lopen we vast. Zo is onze menselijke natuur.

Over natuur gesproken

De natuur is een belangrijke inspiratiebron en plek om op te laden. En je kunt met me mee.  Als begeleider voor de Foundation for Natural Leadership breng ik leiders en professionals met wilderness trails terug naar hun eigen natuur. Hou je van avontuur, ben je graag in de natuur en verlang je naar contact met je oorspronkelijke kern? Stuur me dan een bericht. Dan hou ik je op de hoogte van data en locaties.

 

Wees welkom om persoonlijk kennis te maken en te delen wat jou bezighoudt.

Persoonlijk kennismaken

Wanneer het jou uitkomt

Afspraak
Menu