Over mij.

Arjeh MesquitaMijn naam is Arjeh Mesquita (5 mei 1970), initiatiefnemer van Voorbij de stress.

Dat succes is iets anders dan enkel goede resultaten halen, leerde ik in het eerste deel van mijn loopbaan. Voordat ik mijn eigen pad koos, streefde ik een zakelijke carrière na zoals ik dacht dat hoorde. Ik werkte bij KSG Berenschot, Randstad, KPN en EMC Performance. Daarvoor liep ik stages bij TNT Post, BSO en Twijnstra Gudde.

Het waren aansprekende namen en ik deed er bruikbare ervaringen op. Maar ik verloor mezelf steeds in de verwachtingen van anderen. Ik moest op zoek naar mijn eigen vorm en inhoud. Sinds 2006 werk ik zelfstandig en in een netwerk van verbonden professionals.

Diepgang = denken èn voelen

Ik wil met mijn begeleidingswerk niet alleen de symptomen verhelpen, maar mensen helpen hun waardigheid en levendigheid versterken. Ik volgde daartoe opleidingen in groepsdynamica en systemisch werk. Dat was verrijkend, maar pas toen ik Gestallt leerde kennen, wist ik dat ik goed zat. Gestallt biedt diepgang zonder alleen maar rationeel te blijven. Denken hand in hand met voelen en ervaren.

Leren begeleiden

Zo wilde ik leren begeleiden. Ik belandde in Vlaanderen, het Mekka van de ‘humanistische therapieën’. Daar volgde ik een driejarige, intensieve opleiding tot coach en counselor. Ik leerde er bijvoorbeeld mijn vlugge denken te beteugelen, zodat mijn voelen ook kan meekomen. Afstemmen op een ander zonder mezelf te verliezen. En kritisch zijn zonder onvriendelijk te worden, op de eerste plaats naar mezelf.

Rouw

Daar werd ik ook geconfronteerd met het oorlogs- en onderduikverleden van mijn ouders. Bij een creatieve opdracht tekende ik ‘uit het niets’ een explosie op mijn eigen levenslijn. Daarna werd het letterlijk zwart voor mijn ogen.

Mijn vader Albert (1930 – 2020) was klasgenoot van Anne Frank en moest ook zelf jarenlang onderduiken. Mijn moeder Lien (1933) zwierf van plek naar plek door de oorlog en verloor haar beide ouders in Auschwitz. Haar biografie kreeg internationale bekendheid en won een belangrijke literaire prijs in Engeland.

Ik rouwde om de vele verloren levens, mijn ouders’ jeugd en hoe dit ook mijn leven had getekend. Maar juist de zwaarte van mijn eigen geschiedenis, wees mij de weg naar het léven. Het licht en het donker bleken onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Levendig

In de loop van 2023 hoop ik mijn leertraject in Emotion Focused Therapy for individuals af te ronden. EFT bouwt precies voort op de counselorsopleiding, maar gaat dan nog een flinke slag dieper. Het helpt me om in uiteenlopende situaties adequate ondersteuning te kunnen bieden. Ik geniet ervan als mijn cliënten weer aan het stuur van hun eigen leven komen, met meer levendigheid en eigenheid.

Wil je eens persoonlijk kennis maken? Ik hoor graag ook jouw verhaal en denk met je mee over de best passende oplossing. Je bent welkom voor een vrijblijvend gesprek op mijn kantoor of online!

Kennismaken wanneer het jou uitkomt

Vertrouwelijk en vrijblijvend

Afspraak
Menu