Wat is Emotion Focused Therapy (EFT-i)?

Emotion Focused Therapy is een cliëntgerichte vorm van begeleiding voor mensen die – algemeen geformuleerd – niet lekker in hun vel zitten. Dat kan uiteenlopen van lichte stressklachten tot depressies of problemen met het reguleren van bijvoorbeeld angst. EFT biedt een model waarmee vrijwel iedereen die vastloopt met zichzelf of in interactie met zijn omgeving geholpen kan worden. Dat het zo algemeen toepasbaar is, komt vooral doordat de centrale plek die emoties in EFT innemen. Onderzoek naar emoties toont steeds duidelijker aan het de verkeersregelaars die problemen in onszelf en met anderen in goede banen leiden.

Onderzoek naar emoties toont steeds duidelijker aan het de verkeersregelaars die problemen in onszelf en met anderen in goede banen leiden.

Geschikt voor hoger opgeleiden

Naar de effectiviteit van EFT wordt voortdurend onderzoek gedaan en het blijkt meestal beter of soms net zo goed te werken als cognitieve gedragstherapie, de meest gebruikte vorm van therapie in Nederland[1]. Omdat EFT niet alleen op een verstandelijke manier laat inzien hoe je vastloopt, maar je daar ook op lichamelijk niveau contact mee maakt, is de methode heel geschikt voor hoger opgeleiden. Zij hebben vaak het idee zichzelf voortdurend in kringetjes te denken en dat lukt niet vanuit EFT.

Hoe emoties ons verkeer regelen

De centrale gedachte van EFT is dat emoties helpen onszelf te reguleren. Dat wil zeggen, zolang we ze vrij kunnen uitdrukken. Angst helpt je dan bijvoorbeeld bij het omgaan met gevaar. Schaamte zorgt indirect voor veiligheid van de groep: je laat anderen ermee blijken dat ze belangrijk voor je zijn. En bijvoorbeeld boosheid helpt je grenzen te bewaken. Emoties zijn de schakel tussen gebeurtenissen en acties:


GEBEURTENIS -> EMOTIE -> NEIGING TOT ACTIE/GEDRAG

Bijv. een scheet laten in gezelschap -> schaamte -> sorry zeggen (of juist stilletjes zwijgen)

Bijv. iemand gaat over je grenzen -> boosheid -> je laat duidelijk blijken dat hij moet stoppen


 

Iedere emotie levert bovendien een lichamelijke sensatie (bijv. blozen of verhoogde hartslag) op èn kunnen we ook uitdrukken in symbolen, woorden of beelden (‘kapot schamen’ of ‘ziedend zijn’). Je kunt dit eenvoudig zelf testen. Neem een leuk, vreugdevol moment in gedachten. Merk nu op wat er in je lichaam gebeurt. En welk woord of beeld hoort erbij? Doe vervolgens hetzelfde met een droevige gebeurtenis. Voel je de verandering? Waar in je lichaam. Zo heeft iedere gebeurtenis zijn eigen emoties, met lichamelijke sensaties, symbolen en gedrag.

Opvoeders geven je onbewust gedragingen mee die meer of juist minder worden gewaardeerd.

Geblokkeerde emoties

Nu kan het ook zijn dat je emoties niet zo makkelijk toegankelijk of geblokkeerd zijn. Dat herken je als de meest voordehand liggende, helpende emotie niet uitgedrukt kan worden. De meeste emotionele blokkades ontstaan in het gezin waar we opgroeien, maar soms ook op school of door andere belangrijke gebeurtenissen. Opvoeders geven je onbewust gedragingen mee die meer of juist minder worden gewaardeerd. Er zijn zoveel voorbeelden als mensen. Bijvoorbeeld ‘echte jongetjes huilen niet’. Of als je alleen waardering krijgt bij hoge rapportcijfers. Of als alle aandacht uitgaat naar een gehandicapt broertje. Enzovoort.

(…) hoe je beter aan je eigen behoeftes tegemoet kunt komen zonder te blokkeren

Resultaten

In EFT onderzoeken cliënt en begeleider de ‘dialectiek’ die zo ontstaat: een deel van je voelt bijvoorbeeld verdriet terwijl een ander deel heeft geleerd dat jongetjes niet leren. De blokkade (bijv. burn-out, depressie) die mensen op enig moment in hun leven ervaren, komt voort uit niet-uitgedrukte emoties waardoor frank en vrij reageren nog niet mogelijk is. In EFT onderzoeken we samen en in jouw tempo welke actuele vraagstukken je in hun greep houden, welke emotionele dialoog hierover in jouzelf plaatsvindt en hoe je beter aan je eigen behoeftes tegemoet kunt komen zonder te blokkeren.

[1] https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-018-2892-0

Kennismaken wanneer het jou uitkomt

Vertrouwelijk en vrijblijvend

Afspraak
Menu