Wat is emotion focused therapy?

Emotion Focused Therapy (EFT) is een vorm van psycho-sociale begeleiding die als doel heeft je algehele welzijn te verbeteren door het beter begrijpen en reguleren van je emoties. EFT is evidence based/informed en wordt als werkzaam erkend door de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.

De basisgedachte van EFT

De basisgedachte van EFT is dat emoties ‘adaptief’ zijn: ze helpen je het verkeer in je binnenwereld en tussen jou en je omgeving te reguleren. Emoties geven daarbij richting aan je handelen. Wanneer ze je echter overweldigen of ze juist onderkoeld blijven, verstoren ze je dagelijks functioneren en relaties met anderen.

Het doel van EFT

EFT heeft tot doel je adaptieve emoties te herkennen en te leren uiten in situaties waarin dat nu nog lastig is. Het karakter van de begeleiding is open, onderzoekend en persoonlijk. Dus werken we geen protocollen af, maar proberen ter plaatse te ervaren waar het allemaal bij jou om draait. Veel cliënten geven aan dat ze na iedere sessie direct verandering te ervaren in hun dagelijks leven of na te pruttelen om nieuwe inzichten en ervaringen te integreren.

Door de begeleiding leer je je emoties beter begrijpen en reguleren. Daardoor kun je jezelf op een gezondere manier uitdrukken en meer bevredigende relaties ontwikkelen. Cruciaal onderdeel voor veel hoger opgeleide professionals is hierbij het leren verstaan en begrijpen van de tekenen van het lichaam. EFT blijkt effectief bij verschillende vormen van stagnatie zoals chronische stress en burn-out. Klinisch onderzoek is gedaan naar de effectiviteit bij psychische problemen zoals depressie, angst, trauma en relatieproblemen.

Oorsprong EFT

EFT komt voort uit een lange traditie van therapie en klinisch onderzoek. Pas de laatste tien tot vijftien jaar groeit de internationale erkenning. Het is vanaf de jaren tachtig ontwikkeld door de psychologen Leslie Greenberg en Robert Elliott. Zij staan op de schouders van grote namen als Carl Rogers en Eugene Gendlin, de grote smaakmakers uit de jaren 50 – 70 van de vorige eeuw.

Kennismaken wanneer het jou uitkomt

Vertrouwelijk en vrijblijvend

Afspraak
Menu