VOOR  TEAMS.

Het organiseren van ons werk in teams is heel vanzelfsprekend. We zijn vaak niet anders gewend. Toch is de praktijk dat de meeste teams weinig meerwaarde opleveren ten opzichte van de individuele professionals. Veel teams verliezen energie, worden ‘ziek’ (stress, burn-outs, verloop, conflict, roddelen, zondebokken) of vallen zelfs uiteen. Om bij te sturen bestaat de neiging om te focussen op de symptomen, zoals gebrekkige communicatie, ontbrekende feedback of voortdurend conflict. Focus op de onderliggende oorzaken zorgt echter voor duurzame resultaten.

Randvoorwaarden teamsucces

In een succesvol team zijn prestatiegerichtheid en sociale veiligheid met elkaar in balans. De belangrijkste randvoorwaarden voor goed teamwerk zijn:
– een heldere gedeelde opgave,
– onderlinge afhankelijkheid bij het realiseren daarvan,
– ​​​beperkt in omvang,
– ​duidelijkheid over ieders bijdrage aan de opgave,​
– het benutten van de beschikbare diversiteit aan kwaliteiten en standpunten,
– het voeren van professionele dialoog​.​

Welke teams?

Voorbijdestress helpt deze randvoorwaarden vertalen naar jouw werkpraktijk. Het kan gaan om een maatschap of directieteam dat samen een organisatie aanstuurt. Teams met inhoudelijke professionals zoals docenten, artsen, adviseurs of ingenieurs. Of vakgenoten die samen in intervisie willen reflecteren op hun vak.

Mijn bijdrage aan jullie succes

Mijn belangrijkste bijdrage is zicht te krijgen op de benodigde en aanwezige randvoorwaarden. En vervolgens te begeleiden bij het beter op orde brengen hiervan. Dit vraagt een proces op maat waarin onderzoek, advies, implementatie, coaching en begeleiding nauw met elkaar verweven zijn. Vaak stuiten we op vraagstukken rondom onderstroom en bovenstroom, leiderschap en volger-schap, veranderende en behoudende krachten, cultuur en structuur. Gedurende het werk ben ik erop gericht het interne leiderschap te versterken, zodat het team sterker wordt in mijn aanwezigheid en verder kan zodra ik wegga.

Samen werken aan samenwerken

Het doorbreken van een een verstoorde teamdynamiek is vaak een complexe opgave. Geregeld werk ik daarom samen met andere experts met aanvullende kwaliteiten. Soms is dat een collega-begeleider met een andere stijl.  In andere situaties is eerder specifieke expertise nodig bijvoorbeeld op het gebied van marketing en strategie, HR en procesoptimalisatie. Als je eenmaal investeert in je team, wil je ook direct het beste resultaat.

Kennismaken?

Heb je specifieke vragen of wil je weten wat ik voor jou en jouw team kan betekenen? Neem dan contact met me op of plan direct een (online) kennismaking.

Tanja Derksen – Hogeschool Utrecht

“Arjeh is zeer competent in het begeleiden van teams. Door goede vragen en scherpe analyse weet Arjeh feilloos in kaart te brengen op welk vlak een team zou kunnen ontwikkelen. Arjeh schroomt daarbij niet om te zeggen waar het op staat maar altijd op een constructieve manier. Arjeh is prettig om mee samen te werken!”

Femke Hemels – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

“Arjeh heeft ons team geholpen bij het verbeteren van de samenwerking. Hij was betrokken en capabel en had zowel oog voor de groep als het individu. Hij schroomde niet dingen bij de naam te noemen. Zijn bijdrage heeft een wezenlijk verschil gemaakt”.

Afspraak maken.

Wil je een afspraak maken? Klik op de knop hieronder.

Afspraak
Menu