VOORBIJ DE STRESS
IN TEAMS.

In ons werk hebben we elkaar nodig om grote en complexe (maatschappelijke) opgaven op te lossen. Bovendien geeft samen werken en leren ons leven kleur. ‘Ik word ik in het aangezicht van de ander’, stelt filosoof Levinas hierover. Toch blijkt het bouwen en onderhouden van effectieve en prettige samenwerkingsrelaties vaak een hele kunst.

Uitdagingen

In een sterk team kom je zowel individueel als in het collectief tot je recht. Of het nou gaat om je mening geven, initiatief nemen of het kiezen van je plek aan de vergadertafel. Er is een zekere vrijheid in verbondenheid. Soms echter ontstaat in groepen een dynamiek die niet zo vrij is. Je moet voortdurend precies ‘het juiste’ doen en zeggen om erbij te horen. Of anderen er juist met de haren bijslepen. En dan verliest de samenwerking snel zijn glans. Het team stagneert en wordt uiteindelijk ‘ziek’ (stress, burn-outs, verloop, ruzies, roddelen, zondebokken) of valt zelfs uiteen.

Begeleiding

Onze*) begeleiding is gericht op het vergroten van de sociale veiligheid, zodat ieder teamlid vrij kan bewegen èn bijdraagt aan het geheel. Meestal starten we bij het in beeld brengen van factoren die de sociale veiligheid versterken. We maken gebruik van een goed gevulde gereedschapskist met o.a. groepsdynamica, systemisch werk, deep democracy en themagerichte interactie.

Voor welke situaties?

Wij begeleiden (management)teams, maatschappen en andere samenwerkingsverbanden van ervaren professionals die ernaar verlangen effectief met elkaar samen te werken. Je treft ons vaak:

> Als de samenwerking vastloopt

Procesbegeleiding of interim management om onderlinge verhoudingen te normaliseren, onderlinge communicatie te verbeteren en nieuw perspectief te ontwikkelen. Proces van verandering van binnenuit voor teams die bereid zijn ook naar zichzelf te kijken om vooruit te komen.

> Als teamleden uitvallen met burn-out

Goede Gesprekken met het hele team (inclusief degene die burn-out is geraakt en de leidinggevende) om de oorzaken van burn-out te achterhalen en de sociale veiligheid te herstellen. Gebaseerd op eigen publicatie. Keerpunt voor teams waar de werkdruk hoog blijft doordat teamleden steeds uitvallen.

> Als je samen wilt leren

Leerkringen of intervisiegroepen om samen te leren door reflectie op de eigen werkpraktijk. Leerzame sessies voor professionals die op een hoger niveau willen presteren.

Tanja Derksen – Hogeschool Utrecht

“Arjeh is zeer competent in het begeleiden van teams. Door goede vragen en scherpe analyse weet Arjeh feilloos in kaart te brengen op welk vlak een team zou kunnen ontwikkelen. Arjeh schroomt daarbij niet om te zeggen waar het op staat maar altijd op een constructieve manier. Arjeh is prettig om mee samen te werken!”

Femke Hemels – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

“Arjeh heeft ons team geholpen bij het verbeteren van de samenwerking. Hij was betrokken en capabel en had zowel oog voor de groep als het individu. Hij schroomde niet dingen bij de naam te noemen. Zijn bijdrage heeft een wezenlijk verschil gemaakt”.

Afspraak maken.

Wil je een afspraak maken? Klik op de knop hieronder.

Afspraak
Menu