OVER MIJ.

Mijn naam is Arjeh Mesquita, initiator van Voorbijdestress. Ik begeleid ervaren professionals en leiders – soms (management)teams – die vastlopen in hun werk en leven. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring en ben opgeleid als coach, counselor en EFT-therapeut.

Al in mijn studententijd zei ik dat ik later-als-ik-groot-ben ‘iets wilde doen waardoor zowel organisaties als geheel als de mensen die daar werken floreren’. Ik had een innerlijk beeld hoe dat eruit moest zien, maar het zou nog lang duren voordat ik dat kon realiseren.

Loopbaan.

Ik liep stage bij Twijnstra Gudde en werkte bij KSG Berenschot, Randstad, KPN en EMC Performance. Maar ik werd getrokken door andere onderwerpen dan paste bij mijn werkgevers. Ik kon mijn ziel er niet goed in kwijt. Uiteindelijk besloot ik in 2006 voor mezelf te starten, op zoek naar mijn eigen vorm en inhoud.

Wakker

Ik zoek graag naar de kern van de zaak, zoals ik dat van huis uit heb meegekregen. Ik volgde training in groepsdynamica en systemisch werk. En richtte me een tijd lang op het begeleiden van teams in hun ontwikkeling. In die tijd leerde ik Gestallt kennen, een humanistische, ervaringsgerichte vorm van begeleiding. Gestallt maakt wakker en brengt tot leven. Dat smaakte naar meer!

Coach en counselor

En meer vond ik in Vlaanderen, het Mekka van de humanistische therapieën. Daar volgde ik een driejarige, intensieve opleiding tot coach en counselor. Daar leerde ik werken vanuit de principes van Gestallt en Cliëntgerichte therapie, met veel aandacht voor de begeleidingsrelatie met mijn cliënt.

Oorlog in mijn leven

Daar werd ik ook opeens geconfronteerd met de betekenis van het oorlogs- en onderduikverleden van mijn ouders. Bij een creatieve opdracht tekende ik ‘uit het niets’ een explosie op mijn levenslijn. Daarna werd het zwart voor mijn ogen. Verstopte herinneringen kwamen boven en schudden me flink op.

Toen pas besefte ik de impact van hun geschiedenis op mijn eigen leven. Mijn vader Albert (1930 – 2020) was klasgenoot van Anne Frank en moest ook zelf onderduiken. Mijn moeder Lien (1933) zwierf van plek naar plek door de oorlog en verloor haar beide ouders in Auschwitz. Haar biografie kreeg internationale bekendheid en won een belangrijke literaire prijs in Engeland.

Ik ging mezelf anders begrijpen. Ik rouwde in die periode. Dit proces maakte de weg vrij om anderen te kunnen begeleiden. Milder, gevoeliger, meer empathisch.

EFT-i

In 2022 rond ik mijn opleiding Emotion Focused Therapy for individuals af. EFT bouwt precies voort op de counselorsopleiding, maar gaat nog een flinke slag dieper. Ik probeer vanuit empathie samen te werken aan onderliggende vraagstukken, zodat een wezenlijke verandering kan plaatsvinden. Dit te realiseren met cliënten wat mij voortdrijft.

Privé

Ik woon in Utrecht samen met Diane en we hebben twee kinderen. Onze dochter studeert inmiddels en woont op kamers. Onze zoon zit nog op de middelbare school. In mijn vrije tijd hou ik van bewegen: hardlopen, tennis, wandelen, liefst in de bergen. De stad Utrecht heeft ook veel moois en leuks te bieden waar ik van geniet.

Arjeh Mesquita
In gesprek
Het Hoogeland - Utrecht
Het Hoogeland - Utrecht

Afspraak maken.

Wil je een afspraak maken? Klik op de knop hieronder.

Afspraak
Menu