Ken je het verschil tussen EFT, EFT en EFT?

Zoals menigeen weet ben ik afgelopen jaren als verdieping op mijn eerdere cliëntgerichte opleiding tot counselor aan het bijscholen in EFT. Nu kom je die term nogal vaak tegen en steeds in een ander verband. Dus licht ik even de verschillen toe.

EFT 1 Emotional Freedom Technique

De eerste EFT is de afkorting voor Emotional Freedom Technique. Het bestaat uit het kloppen op een aantal (meridiaan)punten op je gezicht en romp, terwijl je korte zinnetjes uitspreekt. Je ervaart zelf meteen het effect. Het kan begeleid worden door een opgeleide therapeut en is ook te gebruiken als een zelfhulpmiddel. Er zijn meerdere variaties ontwikkeld van EFT, zoals Positive EFT en Matrix Reimprinting. De therapeuten gebruiken verschillende variaties en een persoonlijke stijl.

 

EFT 2 Emotionally Focused Therapy

De tweede EFT is Emotionally Focused Therapy. EFT is een relatietherapie, ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar echtparen en heeft gezocht naar een effectieve manier om de verbinding te herstellen of te verbeteren. In de therapie verhelderen de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in een relatie. Johnson noemt dat de ‘dans’ waardoor partners worden meegesleept. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in de relatie. Een EFT therapeut begint met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in die ‘dans’. Cliënten kijken met de therapeut naar de logica en zoeken naar de uitweg: de ‘dans’ is de gezamenlijke vijand, en niet de partner. Als partners dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar.

Mijn EFT: emotion focused therapy

Mijn EFT staat voor bijna dezelfde afkorting, namelijk Emotion Focused Therapy. Waar de tweede vorm zich richt op stellen richt ‘mijn’ EFT zich primair op individuen. Emotion Focused Therapy for individuals (EFT-i) is een empirisch ondersteunde (gebaseerd op 25 jaar psychotherapieonderzoek), emotie-gerichte, humanistische vorm van begeleiding die is ontwikkeld door het viertal Greenberg, Elliott, Watson, Goldman en Rice. EFT gebruikt bestaande begeleidingsvormen die hun waarde al tientallen jaren bewijzen maar dan vernieuwd met de laatste psychologische inzichten met name die over emotietheorieën en het belang van hechting.
Vanuit EFT werk ik met de hele persoon en niet alleen met een syndroom of een klacht, en geef ik aandacht aan elke cliënt in zijn of haar uniekheid. Er is dus geen vast routeboekje en je hoeft nooit je best te doen of iets te presteren. Steeds leggen we de nadruk op het aspect dat voor jou op dat moment het meest belangrijk is.

Filmpje kijken en meer informatie?

Wil je meer weten over mijn vorm van begeleiding – EFT dus – kijk dan eens naar dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=VP7R_WIm6-M. Of neem contact op met je vragen of opmerkingen.

VOORBIJ
DE STRESS.

Menu